Diverse TLR camera’s verzameling

Een spiegelreflexcamera ( TLR ) is een type camera met twee objectieflenzen met dezelfde brandpuntsafstand. Eén van de lenzen is het fotografische objectief of de “opnamelens” (de lens die de foto maakt). De andere wordt gebruikt voor het zoekersysteem, dat meestal van bovenaf op heuphoogte wordt bekeken.

Naast het objectief bestaat de zoeker uit een spiegel van 45 graden (de reden voor het woord reflex in de naam), een mat matglas aan de bovenkant van de camera en een opklapbare kap eromheen. De twee objectieven zijn met elkaar verbonden. Hierdoor is de scherpstelling op het matglas exact hetzelfde zal zijn als op de film. Veel goedkope ‘pseudo’-TLR’s zijn echter modellen met een vaste focus. De meeste TLR’s gebruiken bladsluiters met sluitertijden tot 1/500 seconde met een bulb- instelling.

Voor praktische doeleinden zijn alle TLR’s filmcamera’s, die meestal 120 film gebruiken, hoewel er veel voorbeelden zijn die 620 film, 127 film en 35 mm film gebruikten. Er bestaan ​​maar weinig digitale TLR-camera’s voor algemeen gebruik. De hoogtijdagen van TLR-camera’s eindigden lang vóór het tijdperk van digitale camera’s. In 2015 bracht MiNT Camera Instantflex TL70 uit, een reflexcamera met twee lenzen die Fuji Instax-minifilm gebruikt .

Geschiedenis

De fotograaf bekeek het beeld eerst op een scherm van matglas. Na het afstellen van de camera en het sluiten van de objectiefopening werd het matglazen scherm vervangen door de fotografische plaat en kon uiteindelijk de foto worden gemaakt. (Sommige camera’s gebruikten deze lay-out pas in de jaren zestig, bijvoorbeeld de Koni-Omegaflex.) De extra zoekoptiek maakte het voor een fotograaf mogelijk om onmiddellijk na het scherpstellen van het beeld een foto te maken. 

Dit voordeel geldt uiteraard ook voor spiegelreflexcamera’s. Vroege spiegelreflexcamera’s veroorzaakten vertragingen en ongemak bij het verplaatsen van de spiegel. Deze was nodig voor het zoeken naar buiten het optische pad naar de fotografische plaat. Wanneer dit proces geautomatiseerd werd, kon de beweging van de spiegel trillingen in de camera veroorzaken en het beeld onscherp maken. Door een spiegel te gebruiken om van bovenaf te kunnen kijken, kon de camera ook veel steviger tegen het lichaam worden gehouden dan een camera die alleen met de handen werd vastgehouden.

Het “Carlton” -model van de London Stereoscopic Co, daterend uit 1885, zou de eerste kant-en-klare TLR-camera zijn. Een grote stap voorwaarts in de massamarketing van de TLR kwam in 1929 met de Rolleiflex. Ontwikkeld door Franke & Heidecke in Duitsland. De Rolleiflex werd op grote schaal geïmiteerd en gekopieerd. De meeste TLR-camera’s op de massamarkt hebben veel te danken aan het ontwerp. Er wordt gezegd dat Reinhold Heidecke de inspiratie had voor de Rollei TLR’s toen hij in 1916 fotografie maakte van vijandelijke linies vanuit de Duitse loopgraven, toen een periscopische benadering van scherpstellen en het maken van foto’s het risico voor de fotograaf door sluipschuttersvuur radicaal verkleinde. 

TLR’s worden nog steeds in Duitsland vervaardigd door DHW Fototechnik, de opvolger van Franke & Heidecke , in drie versies. 

We hebben nog diverse andere camera’s in onze verzameling: https://marleysworld.nl/marleyscameracollectie