Foto: boxcamera

Boxcamera verzameling

De boxcamera of rolfilmboxcamera is een simpel fototoestel met een min of meer doosvormig camerahuis en is voorzien van een objectief met een vaste brandpuntsafstand zoals een meniscuslens. De meeste boxcamera’s hebben slechts één sluitersnelheid (circa 1/50). Na iedere opname moet de rolfilm handmatig worden doorgedraaid. Het zoekersysteem is van het type “opzichtzoeker” en geeft een boven/onder omgekeerd beeld. De “brilliantzoeker” is dikwijls toegepast.

Eastman

George Eastman introduceerde vroeger een van de eerste boxcamera’s voor flexibele film op een rol. Met deze “Kodak” werd fotografie toegankelijk voor het grote publiek waardoor fotografie als hobby opkwam. In 1889 verscheen de originele Kodak in verbeterde vorm onder de naam “Kodak No. 1”. Baanbrekend was de afdrukservice die Eastman aanbood. Men kon de camera naar de fabriek sturen, waar de film eruit werd gehaald en de foto’s afgedrukt. Waarna de camera voorzien van een nieuwe film werd teruggezonden. De amateurfotograaf hoefde dus niet meer zelf aan de slag te gaan met chemische baden.

Rolfilm

De eerste generatie boxcamera’s voor films moest bijvoorbeeld nog in het donker geladen worden met een nieuwe film. Een grote verbetering werd in 1892 geïntroduceerd met de Bull’s-Eye camera van de Boston Camera Manufacturing Company. Deze camera laad je met een zogenaamde daglicht rolfilm. De lichtgevoelige filmstrook heeft een beschermlaag door een langere strook donker papier. Samen zijn ze opgerold op een spoel. Door de daglicht rolfilm hoefde de fotograaf niet meer naar een donkere ruimte om de film te verwisselen, maar kon dit overal doen. Dit verlaagde de drempel om te gaan fotograferen.

Populariteit van de boxcamera

Boxcamera’s werden steeds goedkoper. Vanaf het begin van de 20e eeuw verkreeg de boxcamera een grote populariteit; er was een groot aantal fabrikanten. In de jaren 1950 was de “Agfa Clack” van Agfa-Gevaert een van de meest verkochte fototoestellen in Europa. Na circa 1960 is de boxcamera verdrongen door zogenaamde cassettecamera’s en de eenvoudige kleinbeeldcompactcamera.

We hebben nog diverse andere camera’s in onze verzameling: https://marleysworld.nl/marleyscameracollectie/