Tweede Wereldoorlog

Het is ten eerste even goed om te vertellen dat wij verzamelen uit historisch oogpunt. We distantiëren ons van elke vorm van geweld of haatovertuigingen.

De fascinatie over de Tweede Wereldoorlog heeft vooral te maken dat wij toen we jong waren veel verhalen van familieleden hebben gehoord. Deze verhalen brachten ons naar een tijd die voor ons moeilijk te bevatten was. Om te begrijpen wat er in die periode afgespeeld heeft zijn we op zoek gegaan naar beelden. Dit via foto’s en film. De verzameling die we hebben opgebouwd uit opbjecten en beeld uit de oorlog hebben meerdere malen tentoongesteld gestaan, zodat de geschiedenis niet vergeten wordt. Belangrijk voor de jeugd, maar ook nabestaanden en de nog overlevenden van de oorlog.

Als fotografen en verzamelaars gaat onze voorkeur en interesse voornamelijk uit naar het beeld, maar ook de omstandigheden hoe de beelden werden gemaakt. In onze camera collectie https://marleysworld.nl/marleyscameracollectie/ zitten diverse typen camera’s die in de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt door oorlogscorrespondenten en amateurfotografen. Hoewel het vaak verboden was om in bezet gebied te fotograferen zijn er desondanks nog talrijke beelden overgebleven. Tijdens de bevrijding werd menig “kiekje” gemaakt. Er zullen ongetwijfeld nog veel familiefoto’s zijn die trots poseren bij hun bevrijders.

Jaren daarna is er een Engelse veteraan genaamd, Maurice Agent, een week bij ons in huis geweest. Dit vergeten we nooit meer. De dankbaarheid van deze man, dat hij mocht komen logeren, zodat hij met zijn kameraden de bevrijding van Rosmalen en Den Bosch kon vieren. De emoties van vroegere tijden kwamen uit zijn verhalen en zelfs zijn ogen naar boven.

Er is een door ons gedigitaliseerd 35mm film betreft de Nazi periode te vinden op ons YouTube kanaal; https://www.youtube.com/watch?v=FVEunBOF8tA