Agfa Gevaert verzameling

Oprichting bedrijf

Het bedrijf Aktiengesellschaft für Anilinfabrikation (Bedrijf voor Anilineproductie ) werd opgericht in Rummelsburg (nu in de wijk Lichtenberg in Berlijn ) als fabrikant van kleurstoffen en beitsen. Het werd een naamloze vennootschap in 1873. De oprichters waren Paul Mendelssohn Bartholdy (zoon van componist Felix Mendelssohn Bartholdy ) en Carl Alexander von Martius . Het bedrijf L. Gevaert & Cie werd opgericht in Antwerpen , België. Het kwam voort uit de werkplaats voor de vervaardiging van fotopapier van Lieven Gevaert . Gecombineerd werd dit agfa-gevaert

1897

Verschijning van het merk agfa-gevaert .

1898

Introductie van röntgenplaten en filmproducten.

1903

Productie van de eerste cinematografische film.

1925

Als onderdeel van de consolidatie van de Duitse chemische industrie werd Agfa onderdeel van IG Farben . De fotografische activiteiten zijn gecombineerd met die van Bayer. Zo ook een camerafabriek in München .

1928

Overname van Ansco. Een Amerikaanse fotografische fabrikant. Deze producten zijn verkocht onder de merknaam Agfa-Ansco.

1936

 Agfacolor Neu, een baanbrekende kleurenfilm voor amateurs en professionals.

Oorlogsjaren

Agfacolor negatief-positief kleurmateriaal wordt voor het eerst gebruikt voor een speelfilm Frauen sind doch bessere Diplomaten ( Vrouwen maken de beste diplomaten ) van de Duitse UFA- filmstudio’s.

Amerikaanse bezittingen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog in beslag genomen als vijandelijk eigendom en werden General Aniline and Film Corp. , wiens fotografische producten terugkeerden naar de merknaam Ansco .

In 1942 werden intensiverende schermproducten geïntroduceerd.

Agfa maakte in grote aantallen gebruik van dwangarbeiders, waaronder concentratiekampgevangenen in het buitenkamp München (Agfa Kamerawerke) van het concentratiekamp Dachau en in het Nederlandse doorgangskamp Kamp Westerbork. Tussen 1943 en 1945 werden ook dwangarbeiders voor Agfa AG ingezet in het subkamp “Agfa-kamp” van de jeugdgevangenis München-Stadelheim. Delen van de directie van het Agfa-bedrijf zijn na de oorlog aangeklaagd in het IG Farben-proces voor een Amerikaans militair tribunaal .

Toen de geallieerden IG Farben opsplitsten om de omvang van de Duitse chemische industrie te verkleinen, verscheen Agfa opnieuw als een individueel bedrijf. Een Agfa-fabriek in wat later Oost-Duitsland zou worden , werd de basis van ORWO .

Bedrijfsstructuur

Agfa, met hoofdkantoor in Mortsel , België , heeft verkooporganisaties in 40 landen. In landen waar Agfa geen eigen verkooporganisatie heeft, wordt de markt bediend door een netwerk van agenten en vertegenwoordigers. Eind 2011 telde het bedrijf wereldwijd 11.728 medewerkers (fulltime-equivalent in vaste dienst). Agfa heeft fabrieken over de hele wereld. De grootste productie- en onderzoekscentra zijn gevestigd in België, de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië en China. De netto-omzet over 2011 bedroeg 3.023 miljoen euro .

Sinds 1 januari 2019 zijn er twee nieuwe entiteiten ontstaan ​​binnen de Agfa-Gevaert Groep: Agfa HealthCare (ITCo) en Agfa (MainCo). Agfa HealthCare groepeert alle IT-gerelateerde activiteiten van de voormalige Agfa HealthCare-businessgroep. Het nieuwere Agfa omvat de activiteiten van de voormalige businessgroepen Agfa Graphics en Agfa Specialty Products, evenals de Imaging-activiteiten van de voormalige businessgroep Agfa HealthCare.

We hebben nog diverse andere camera’s in onze verzameling: https://marleysworld.nl/marleyscameracollectie/