Foto: Mamiya camera

Diverse SLR camera’s verzameling

Wat is een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera ( SLR ) is een camera die doorgaans een spiegel- en prismasysteem gebruikt (vandaar “reflex” van de reflectie van de spiegel). De fotograaf kan door de lens kan kijken en precies zien wat er wordt vastgelegd. Met spiegelreflex camera’s en meetzoekercamera’s kan het bekeken beeld aanzienlijk verschillen van het uiteindelijke beeld. Wanneer bij de meeste spiegelreflexcamera’s de ontspanknop wordt ingedrukt, klapt de spiegel uit het lichtpad. Het licht kan door de lichtontvanger dringen en het beeld kan worden vastgelegd.

Belichting

Vóór de ontwikkeling van spiegelreflex camera’s hadden alle camera’s met zoekers twee optische lichtpaden.

Éen pad door de lens naar de film en een ander pad dat erboven ( TLR of twin-lens reflex ) of opzij ( afstandsmeter ) was geplaatst. Omdat de zoeker en de filmlens niet hetzelfde optische pad kunnen delen, is de kijklens erop gericht de filmlens op een vast punt ergens voor de camera te kruisen. Dit is geen probleem voor foto’s die op middellange of langere afstand zijn gemaakt, maar parallax veroorzaakt kadreringsfouten bij close-upopnames. Bovendien is het scherpstellen van de lens van een snelle reflexcamera wanneer deze is geopend voor een groter diafragma niet eenvoudig. (zoals bij weinig licht of bij gebruik van film met lage snelheid)

De meeste spiegelreflex camera’s maken rechtopstaand en zijdelings correct kijken mogelijk door het gebruik van een dakpentaprisma. Dat bevindt zich in het optische pad tussen de reflexspiegel en de zoeker =. Licht, dat zowel horizontaal als verticaal omgekeerd wordt nadat het door de lens is gegaan, wordt door de reflexspiegel naar boven gereflecteerd, in het pentaprisma, waar het meerdere keren wordt gereflecteerd om de door de lens veroorzaakte inversies te corrigeren en het beeld uit te lijnen met de zoeker . Wanneer de sluiter wordt ontspannen, beweegt de spiegel uit het lichtpad en schijnt het licht rechtstreeks op de film (of in het geval van een DSLR , de CCD of CMOSbeeldsensor). De Canon Pellix vormde, samen met verschillende hogesnelheidscamera’s voor speciale doeleinden (zoals de Canon EOS-1N RS). Uitzondering op het bewegende spiegelsysteem, waarbij de spiegel een vast bundelsplitsend membraan was .

Scherpstelling

De scherpstelling kan handmatig door de fotograaf worden aangepast of automatisch door een autofocussysteem . De zoeker kan een mat matglas bevatten dat zich net boven het spiegelsysteem bevindt om het licht te verspreiden. Dit maakt nauwkeurig kijken, componeren en scherpstellen mogelijk, vooral handig bij verwisselbare lenzen.

Tot de jaren negentig was de spiegelreflexcamera het meest geavanceerde fotografische previewsysteem dat beschikbaar was. De recente ontwikkeling en verfijning van de digitale beeldtechnologie met een live LCD-previewscherm op de camera heeft de populariteit van de spiegelreflexcamera overschaduwd. Bijna alle goedkope compacte digitale camera’s zijn nu voorzien van een LCD-voorbeeldscherm. Nu kan de fotograaf zien wat de CCD vastlegt. Spiegelreflexcamera’s zijn echter nog steeds populair bij high-end en professionele camera’s. Het zijn systeemcamera’s met verwisselbare onderdelen, waardoor maatwerk mogelijk is. Ze hebben ook veel minder sluitervertraging , waardoor foto’s nauwkeuriger kunnen worden getimed. Ook de pixelresolutie , contrastverhouding , verversingssnelheid en kleurengamma van een LCD-voorbeeldscherm kan niet concurreren met de helderheid en schaduwdetails van een direct bekeken optische SLR-zoeker.

We hebben nog diverse andere camera’s in onze verzameling: https://marleysworld.nl/marleyscameracollectie/