Foto: Asahi Pentax ES II

Pentax verzameling

Pentax Corporation

 (ペンタックス株式会社, Pentakkusu Kabushiki gaisha ) was een Japanse fabrikant van camera’s en optische apparatuur en bestaat momenteel als de Pentax Life Care Business Division van Hoya ’s medische endoscoopactiviteiten. Evenals als het digitale cameramerk Ricoh Imaging. , een dochteronderneming van Ricoh .

Pentax, opgericht in 1919 als een stadswerkplaats gespecialiseerd in het polijsten van brillenglazen. Het ontwikkelde in 1952 de eerste spiegelreflexcamera van Japan, de Asahiflex. Het binnenlandse marktaandeel van Pentax op het gebied van digitale camera’s gedaald tot 4% in 2006. In 2007 werd Pentax overgenomen door Hoya en het jaar daarop fuseerde het met het bedrijf. In 2011 verzelfstandigde Hoya de digitale cameraactiviteiten van het merk Pentax, die vervolgens werden overgenomen door Ricoh. Dit leidde tot de oprichting van Pentax Ricoh Imaging (het huidige Ricoh Imaging).

Bedrijfsgeschiedenis 

Vroege geschiedenis 

Het oorspronkelijke bedrijf werd in november 1919 opgericht als Asahi Optical Co Asahi Kogaku Goshi Kaisha door Kumao Kajiwara. In de buitenwijk Toshima van Tokio , en begon met de productie van brillenglazen (die het nog steeds produceert). 

In 1938 veranderde het zijn naam in Asahi Optical Co., Ltd. (旭光学工業株式会社, Asahi Kōgaku Kōgyō Kabushiki-gaisha ) , en tegen die tijd produceerde het ook camera- / filmlenzen. In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog besteedde Asahi Optical een groot deel van zijn tijd aan het vervullen van militaire contracten voor optische instrumenten. Aan het einde van de oorlog werd Asahi Optical door de bezetter ontbonden en in 1948 mocht het zich hervormen. Het bedrijf hervatte zijn vooroorlogse activiteiten. Het produceerde verrekijkers en consumentencameralenzen voor Konishiroku en Chiyoda Kōgaku Seikō (later Konica en Minolta respectievelijk).

Begin jaren vijftig tot 2007


De periode rond 1950 markeerde de terugkeer van de Japanse fotografische industrie naar het krachtige niveau van eind jaren dertig, en haar opkomst als belangrijke exporteur. De pas herboren industrie had veel van haar camera’s verkocht aan de bezettingsmacht (die veel meer besteedbaar inkomen had dan de Japanners), die goed werden ontvangen.  Tijdens de Koreaanse oorlog was er een enorme toestroom van journalisten en fotografen naar het Verre Oosten , waar ze onder de indruk waren van lenzen van bedrijven als Nikon en Canon voor hun Leica- meetzoekercamera’s, en ook van lichamen van deze en andere bedrijven als aanvulling op en vervang de Leica- en Contax-camera’s die ze gebruikten.

In 1952 introduceerde Asahi Optical zijn eerste camera, de Asahiflex (de eerste Japanse spiegelreflexcamera die 35 mm-film gebruikte). De naam “Pentax” was oorspronkelijk een geregistreerd handelsmerk van het Oost-Duitse VEB Zeiss Ikon (van ” Pentaprism ” en ” Contax “) en in 1957 overgenomen door het bedrijf Asahi Optical. Sindsdien staat het bedrijf vooral bekend om zijn fotografische producten, gedistribueerde 35 mm-apparatuur onder de naam “Asahi Pentax” en middenformaat 120 6x7cm-apparatuur onder de submerk “Pentax 6×7” (van 1969 tot 1990) en “Pentax 67” (van 1990 tot 1999). Apparatuur werd van de jaren vijftig tot midden jaren zeventig door Honeywell naar de Verenigde Staten geëxporteerd Corporation en gebrandmerkt als “Heiland Pentax” en later “Honeywell Pentax”. Het bedrijf werd in 2002 omgedoopt tot Pentax Corporation. Het was een van ’s werelds grootste optische bedrijven en produceerde fotocamera ‘s , verrekijkers , brillenglazen en een verscheidenheid aan andere optische instrumenten. In 2004 had Pentax ongeveer 6000 medewerkers.

We hebben nog diverse andere camera’s in onze verzameling: https://marleysworld.nl/marleyscameracollectie/