Foto van familie in amerika

“Unne 180’er ”

“Unne 180’er”

Unne 180’er

Soms kom je een foto tegen die meerdere herinneringen oproept…….

De foto toont onze ome Jan en zijn zoon Robert, gemaakt in de jaren zestig in Wisconsin USA.

Ze poseren met trofeeën gewonnen met darts. Het darten zoals wij het kennen dateert al van Ca. 1896 en werd nog als een “gokspel” gezien in die tijd. De ronde borden met nummers hingen in de Engelse pubs. De echte oorsprong van het darten ligt ergens al in de 16de eeuw. Darten wordt vaak gezien als een “pub game”. Maar aanvankelijk is het echt een “sport” waarvoor toch behendigheid en techniek vereist is. Darten is uitgegroeid van een café bezigheid, tot een professioneel tak van sport….

Nu denken jullie wat heeft dit feitelijk met ons “durpke” te maken? Toch heeft ons dorp een dart geschiedenis. Als ik vroeger in “Soos satisfactiom” kwam hing er ook een dartbord zoals in menige kroeg in het dorp. Ik besteedde er nooit echt aandacht aan en gooide wel eens op dat ronde bord. Onder het genot van een pilske efkes pijltjes werpen. Van Barneveld kende men nog niet in de jaren 80. Bert Vlaardingenbroek was de eerste Nederlandse darter op het WK. Raymond van Barneveld was de eerste Nederlander die in de finale stond op een WK. In 1995 verloor hij de finale maar in de jaren daarna werd hij nog diverse keer wereldkampioen bij de BDO of de PDC, die beide een eigen WK hadden.

Jaren ’90.

Toen in de Jaren 90 het darten steeds populairder werd, kwam ik er echt mee in aanraking. Samen met een groep vrienden hadden wij het eerste elektronisch Dartteam van café de Bergen. Dit alles groeide uit tot een heus dartcafé. Een waar walhalla in de darts. Met veel teams, maar ook aan de jeugd werd gedacht. Op een dag vroeg Frank of ik niet bij hem wilde werken, ondertussen hadden ze ook een dartshop en een webwinkel. Ben ergens rond 2004 begonnen zo kwam ik fulltime in de dartsport terecht….

In deze periode zag ik vele bekende spelers in het café verschijnen om te komen darten. Maar bij de jeugd liepen er een paar rond gezegend met een talent. Een daarvan zou jaren later diverse keren wereldkampioen  worden.  Toen nog haar op zijn hoofd won hij als 17 jarige zijn eerste grote toernooi dat werd gespeeld in Nijmegen. Ja inderdaad we spreken over Michael van Gerwen. Ondanks dat dit in zijn documentaire niet vermeld wordt, heeft hij hier in Rosmalen zijn “bakermat” in de dartsport.

Michael van Gerwen

Als jong broekkie trainde hij en speelde zijn wedstrijden in het jeugdteam van het café. De eigenaars van het café gaven hem de kans en ondersteunde hem met sponsering en dergelijke. Veel stond destijds in de teken van de darters. Persoonlijk vind ik het jammer dat dit als ze zo groot zijn niet meer genoemd wordt. Alle energie die de mensen in hem hebben gestoken zodat hij hoger op kon. Maar goed zo zal de wereld in elkaar zitten denk ik maar….

Maar dat we een “rijke” geschiedenis in de darts hebben dat is een feit. Ook al is dit niet te zien in de documentaire die ze ooit van van Gerwen maakte. Ik weet zeker dat het zo is, ik was erbij. Mijn ogen hebben alles geregistreerd, mijn oren hebben alles gehoord. Na al die jaren geeft dit soms mijn nog een wrange nasmaak. Enerzijds trots maar anderzijds “verbitterd”. Dat dit stuk in zijn verhaal niet wordt verteld. Ik leg me er maar bij neer wetende dat ik ooit in het zaaltje in het cafe de Bergen ooit de toekomstige wereldkampioen heb verslagen……

Wil je meer weten over de schrijver van de verhalen ga dan naar: https://www.facebook.com/rvangrinsven1

Meer verhalen zijn te vinden op https://marleysworld.nl/rusmollese-klets/