Leica/Hasselblad verzameling

Leica en Hasselblad camera’s staan bekend als hoogwaardig optische apparatuur.

Leica is een Duitse producent , in het bijzonder bekend van de gelijknamige meetzoekercamera’s.

De naam van het bedrijf was Ernst Leitz GmbH. Het werd opgericht in 1869 te Wetzlar als Ernst Leitz Optische Werke. Ze vervaardigde aanvankelijk vooral microscopen, waaronder de Ortholux. Bij dit bedrijf werd in het begin van de 20e eeuw de kleinbeeldcamera ontwikkeld. Hieraan is de naam Oskar Barnack verbonden. Na in 1923 een prototype gemaakt te hebben, begon Leica in 1924 met de productie van kleinbeeldcamera’s. Hetgeen in die tijd een enorme revolutie op fotografisch gebied was. Ook projectoren, vergroters (Valoy, Focomat) en filmcamera’s (Leicina) werden vervaardigd. In 1965 kwam de eerste kleinbeeld-spiegelreflexcamera van dit merk op de markt, de Leicaflex, het begin van het Leica R-systeem, dat in samenwerking met Minolta werd ontwikkeld. Onder de echte liefhebbers is het R-systeem nooit echt aangeslagen: de meetzoekercamera’s worden algemeen beschouwd als de ‘echte’ Leica’s.

Hasselblad is een Zweedse fabrikant van fotocamera’s, opgericht door Victor Hasselblad.

Door een spiegelreflexcamera die al decennialang het meest gebruikte gereedschap voor de professionele fotograaf is, is het bedrijf groot geworden. Lens, camerahuis, zoeker en filmmagazijn zijn losse componenten die eenvoudig tot een camera worden opgebouwd al naargelang de behoefte van de fotograaf. De camera is makkelijk hanteerbaar en levert hoogwaardige beelden.

Naast Leica en Hasselblad hebben we nog diverse andere camera’s in onze verzameling: https://marleysworld.nl/marleyscameracollectie/