Foto; Praktica camera

Praktica camera’s verzameling

Praktica

Praktica was een cameramerk vervaardigd door Pentacon in Dresden in Oost- Duitsland. De firma Pentacon werd in voornamelijk twee delen verdeeld en verkocht na de Duitse hereniging. Schneider Kreuznach en Noble heb er onderdelen van gekocht. Pentacon is een in Dresden gevestigd bedrijf in de optische en fijnmechanische industrie. Ooit een belangrijke fabrikant van fotocamera’s. De naam Pentacon is enerzijds afgeleid van het merk Contax van de Dresden Zeiss Ikon Kamerawerke en Pentagon (Grieks voor vijfhoek). Omdat een in Dresden voor het eerst ontwikkeld pentaprisma voor spiegelreflexcamera’s deze vorm in dwarsdoorsnede heeft. 

Pentacon

Het huidige PENTACON GmbH Foto- und Feinwerktechnik is nog steeds gevestigd in Dresden. Het maakt deel uit van de Schneider-groep , Bad Kreuznach. Pentacon is de moderne opvolger van camerabedrijven uit Dresden, zoals Zeiss Ikon. Jarenlang was Dresden ’s werelds grootste producent van camera’s. Eerdere merken van de voorgangers waren onder meer Praktica, Exa, Pentacon, Zeiss Ikon,Contax (nu eigendom van het bedrijf Carl Zeiss ), Ica, Ernemann, Exakta , Praktiflex en nog veel meer.

Tot de innovatieve erfenissen van de voorgangers behoren de spiegelreflexcamera met rolfilm uit 1933, de 35 mm spiegelreflexcamera uit 1936 en de pentaprisma-spiegelreflexcamera uit 1949. Na de Tweede Wereldoorlog waren de producten van het bedrijf vooral bekend in de landen van het Oostblok. Sommige werden geëxporteerd naar de Verenigde Staten. westen. Ze produceren momenteel zowel budgetlenzen (meestal klein, niet erg duurzaam en met handmatige scherpstelling, maar goed in optische kwaliteit) als duurdere producten . Ze produceren ook optische apparatuur voor de ruimteprogramma’s van de VS, West-Europa en Rusland.

In 2001 werd de productie van Praktica analoge spiegelreflexcamera’s stopgezet. De focus werd verschoven naar een reeks Praktica digitale compactcamera’s en camcorders. Dit samen met een uitgebreid assortiment verrekijkers, spotting scopes, accessoires en andere optische beeldproducten. Praktica produceert tegenwoordig veel producten onder verschillende merken. Producten uit de auto-industrie, 3D LCD-schermen en fotocamera’s en lenzen onder hun eigen Praktica-merk en ook meer bekende internationale merken. Sinds september 2015 is de eigenaar van het merk Praktica Praktica Ltd, een Britse naamloze vennootschap.

Naast Praktica hebben we nog diverse andere camera’s in onze verzameling: https://marleysworld.nl/marleyscameracollectie/