Foto: Kodak camera

Kodak verzameling

George Eastman oprichter van kodak

George Eastman richtte in 1881 de Eastman Dry Plate Company op. Hij verkocht fotocamera’s met in plaats van glasplaten droge-gelatineplaten. Die gaven betere resultaten maar waren ook bewerkelijker.

In 1888 kocht hij de rechten van een uitvinding van David Henderson Houston: de camera met celluloid filmrolletje. De uitvinder had het toestel ‘Nodak’ genoemd, naar zijn geboortestaat North-Dakota, die juist in 1887 de status van deelstaat had gekregen. Eastman vond “Kodak” beter klinken.

“You press the button, we do the rest”

Het bedrijf bracht de eerste camera voor de amateurfotograaf uit onder de slagzin ‘you press the button, we do the rest’. Daarmee werd bedoeld dat de klant met zijn camera naar een Kodak-winkel moest om het filmpje te laten verwisselen. Dat gebeurde in een donkere kamer. Door de populariteit van de camera besloot George Eastman de naam van het bedrijf te veranderen in ‘Eastman Kodak Company’.

Eastman Kodak stond in 1975 aan de wieg van de digitale fotografie, maar verzuimde deze uitvinding goed te vermarkten uit zorg over de ‘klassieke’ fotoproducten. Zo kon de concurrentie met de vinding goede sier maken, en kwam Kodak in plaats van vooraan achteraan, ofschoon diverse digitale cameramerken nog steeds CCD’s van Kodak toepassen.

Röntgenstraling technologie

In 2007 werd de Healthcare Group verkocht aan Onex Healthcare Holdings, de transactie had een waarde van US$ 2,5 miljard. De belangrijkste onderdelen waren CareStream Picture Archiving and Communication System (PACS) en Radiology Information Systems (RIS) en Eastman Kodak bekleedde een belangrijke positie wereldwijd. Al sinds het prille begin was het een belangrijke aanbieder van röntgenstraling technologie. De Group realiseerde een jaaromzet van zo’n US$ 2,5 miljard.

In 2009 besloot Kodak de productie van de Kodachrome films te staken. Het product werd zo’n 74 jaar eerder geïntroduceerd en beleefde de piek in de jaren vijftig en zestig van de 20e eeuw. Door de opkomst van de digitale fotografie zijn films overbodig geworden en zijn de verkopen fors gedaald. De verkopen van deze films maken minder dan 1% van de totale omzet van Kodak meer uit.

Diepe crisis voor Eastman Kodak

In januari 2012 verkeerde het bedrijf in een diepe crisis. Op 19 januari 2012 vroeg het bescherming aan tegen de schuldeisers (Chapter 11). Een maand later besloot het de productie van de digitale camera te staken. Het bedrijf ging zich toeleggen op het verlenen van diensten rond printtechnologie voor bedrijven.

We hebben nog diverse andere camera’s in onze verzameling: https://marleysworld.nl/marleyscameracollectie/