Foto: minolta camera

Minolta verzameling

Minolta Co., Ltd., werd in 1928 in Osaka, Japan, opgericht als  Nichi-Doku Shashinki Shoten   (wat Japans-Duitse camerawinkel betekent). Het maakte het eerste geïntegreerde autofocus 35 mm spiegelreflexcamerasysteem. In 1931 nam het bedrijf zijn definitieve naam aan, een acroniem voor ” M echanism,  InstrumentsOptics , and  L enses by  Ta shima”.

In 2003 fuseerde Minolta met Konica en vormde Konica Minolta. Op 19 januari 2006 kondigde Konica Minolta aan dat het de camera- en fotobranche zou verlaten en dat het een deel van zijn spiegelreflexcameraactiviteiten aan Sony zou verkopen. Dit als onderdeel van zijn plan om zich volledig terug te trekken uit de verkoop van camera’s en fotografische films.

Vroegere camera’s van Minolta

Nichi-Doku leunde sterk op geïmporteerde Duitse technologie en produceerde in maart 1929 hun eerste product, een balgcamera genaamd de Nifcarette . In 1937 reorganiseerde het bedrijf zich als Chiyoda Kogaku Seikō, KK (Chiyoda Optics and Fine Engineering, Ltd.) en bouwde de eerste spiegelreflexcamera van Japanse makelij , de Minoltaflex, gebaseerd op de Duitse Rolleiflex. 

In 1947 werd de Minolta-35 geïntroduceerd. Het is gebaseerd op het Leica-meetzoekercameraconcept met de 39 mm-lensvatting met schroef. Het maakt gebruik van de standaard 35 mm-film in cassettes. De standaardlens is de Super Rokkor 1:2,8 50 mm. 

In 1950 ontwikkelde het een planetariumprojector , de eerste die ooit in Japan werd gemaakt, waarmee de verbinding van het bedrijf met astronomische optica begon. John Glenn nam in 1962 een Minolta Hi-Matic afstandsmeter-camera van 35 mm mee aan boord van het ruimtevaartuig Friendship 7 , en in 1968 draaide Apollo 8 om de maan met een Minolta Space Meter aan boord. 

Eind jaren vijftig en zestig concurreerde het op de markt voor rolfilmcamera’s van middenformaat met de Autocord-serie TLR-camera’s (twin-lens reflex).

We hebben nog diverse andere camera’s in onze verzameling: https://marleysworld.nl/marleyscameracollectie/