Foto: Canon AE-1 camera

Canon verzameling

Canon Inc. (キャノン株式会社, Kyanon Kabushiki Gaisha) is een Japanse producent van een veelheid aan optische en elektronische apparatuur waaronder fotocamera’s, videocamera’s, printers, kopieerapparaten en medische apparatuur. Het hoofdkantoor is gevestigd in Ota, Tokio. De aandelen Canon staan genoteerd op de Tokyo Stock Exchange en maakt deel uit van de Nikkei 225 aandelenindex. Het bedrijf heeft ook een beursnotering aan de New York Stock Exchange.

Naam

Van oorsprong heette het bedrijf “Seikikōgaku kenkyūsho Precision Optical Industry Co. Ltd.” In 1934 produceert het bedrijf de Kwanon, een prototype voor Japans eerste 35mm camera met een spleetsluiter. In 1947 is de naam veranderd in de Canon Camera Co. Inc., verkort tot Canon Inc. in 1969. Deze naam is een verengelsing van de bodhisattva Guanyin (“Kannon” in het Japans).

Geschiedenis

Het fundament van Canon is in de jaren dertig gelegd met de oprichting van het Precision Optical Instruments Laboratory in 1933. Takeshi Mitarai, Goro Yoshida, Saburo Uchida en Takeo Maeda werkten in de beginjaren aan het ontwikkelen van een 35mm-camera. Deze was geïnspireerd door het Duitse Leica. Aangezien het jonge bedrijf niet zelf in staat was de benodigde optica te produceren, werden Nikkor-lenzen gekocht van Nippon Kogaku K.K. (het latere Nikon).

Na de introductie van de Kwanon breidde Canon haar werkgebied in de jaren veertig en vijftig uit. Zo werd geëxperimenteerd met indirecte fotografie door middel van röntgenstraling. Er zijn meerdere lenzen en camera’s voor de film- en televisie-industrie op de markt gebracht. In 1961 kwam de Canon 7 op de markt, de eerste meetzoekercamera van Canon terwijl ondertussen met de Canonflex ook een spiegelreflexcamera aan het aanbod was toegevoegd.

FL-lensvatting

In het midden van de jaren zestig bereikte de through-the-lens-techniek voor het eerst het grote publiek. Canon speelde daarop in met de Canon Pellix, een spiegelreflexcamera met een halfdoorlatende vaste spiegel. Deze camera maakte gebruik van de nieuwe FL-lensvatting.

In 1971 zette het bedrijf een nieuwe belangrijke stap met de introductie van de F-1, de eerste Canon spiegelreflexcamera specifiek gericht op de professionele markt. Samen met dit nieuwe topmodel werd de FD-lensvatting geïntroduceerd. Een van de belangrijkste camera’s uit deze periode zou de AE-1 worden. Nooit eerder was een spiegelreflexcamera voorzien van een microprocessor.Dankzij een grote advertentiecampagne verkocht het bedrijf meer dan een miljoen exemplaren, destijds een record.

In 1982 is er in samenwerking met National Geographic een grote campagne opgezet omtrent een nieuwe lijn inkjetprinters die voor het eerst zijn voorzien van zogenaamde Bubblejet-technologie.

EOS-Familie

In 1987 zette Canon een volgende belangrijke stap met de komst van de EF-lensvatting. Deze werd zij aan zij gelanceerd met de EOS-familie (Electro-Optical System), een nieuwe generatie spiegelreflexcamera’s met de EOS 650 als boegbeeld. Met de komst van de Canon PowerShot 600 in 1992 betrad het de nieuwe markt van de digitale fotocamera. De eerste digitale filmcamera van Canon kwam in 1997 op de markt. In 2003 werd de EF-S-lensvatting op de markt gebracht als toevoeging aan de bestaande EF-lenzen. Lenzen met deze vatting konden uitsluitend gebruikt worden op camera’s voorzien van een APS-C-sensor.

Om zijn positie op het gebied van kantoorapparatuur verder te versterken deed het bedrijf in 2009 een bod van 730 miljoen euro op het Nederlandse bedrijf Océ. In 2010 verkreeg Canon de gewenste meerderheid in het bedrijf, om de aankoop vervolgens eind 2011 compleet af te ronden.

In maart 2016 kocht Canon de medische divisie van Toshiba voor 5,3 miljard euro. Het bedrijf wordt hiermee ook actief op de markt van geavanceerde medische apparaten waaronder MRI-scanners. Canon moet schulden aangaan om de acquisitie te kunnen betalen. Het troefde landgenoot Fujifilm af die ook in de divisie was geïnteresseerd.

We hebben nog diverse andere camera’s in onze verzameling: https://marleysworld.nl/marleyscameracollectie/