Polaroid verzameling

Polaroid Corporation is een in fotografie en optische filters gespecialiseerde onderneming die in 1937 werd opgericht in de Verenigde Staten. De huidige eigenaar van het bedrijf is PLR IP Holdings.

De basis voor de onderneming werd gelegd door Edwin Land , die in 1928 het eerste synthetische polarisatiefilter ontwikkelde. De onderneming voerde vrijwel vanaf het begin producten als het polarisatiefilter voor de fotografie, glas voor zonnebrillen en speciale glazen voor microscopische toestellen.

De eerste Polaroid Land Camera is in 1948 verkocht. Het bijzondere aan de polaroidcamera is dat de foto direct ontwikkeld wordt. De gebruiker hoeft dus niet meer te wachten op een ontwikkellaboratorium. In 1960 introduceert Polaroid de eerste camera met een autofocus systeem. Hoewel Polaroid nog meer producten op de markt heeft gebracht, is de polaroidcamera de bekendste.

Onder de huidige producten bevinden zich nog altijd direct-klaar camera’s, maar ook digitale camera’s, inkjetpapier en fotoprinters.

Productiestop Polaroid 600 en herintroductie

In februari van 2008 stopte Polaroid definitief met de productie van de Polaroid 600 “films” (cassettes) die vóór die tijd vooral bedoeld waren voor de consumentenmarkt. Onder meer door de opkomst van de digitale camera’swas er vanuit de consumentenmarkt aanzienlijk minder vraag naar deze cassettes voor de instantcamera’s waar deze voor bedoeld waren. Met name vanaf het moment dat deze waren voorzien van een LCD scherm waarop de genomen foto(‘s) direct terug te zien waren.

In plaats daarvan verleende het bedrijf licenties aan fabrieken elders om de cassettes/films te fabriceren. In 2009 werd bekend dat liefhebbers de Polaroid-fabriek in Enschede opnieuw zouden opstarten en de eens zo populaire Polaroid 600 films weer produceren en leveren. 

De laatste overgebleven fabriek werd onder de naam “The Impossible Project” met een team van experts bestaande uit oud-werknemers doorgestart. Allereerst is er gewerkt aan het heruitvinden/herontwikkelen. En op de markt brengen van hernieuwde en nieuwe soorten instantfilm voor de bestaande camerasystemen (het Polaroid 600 systeem).

Daarnaast en daarna brengen ze ook nieuwe en modernere, zelf ontworpen instantcamera’s die gebruik kunnen maken van de Polaroid 600 cassettesop de markt. Ook diverse varianten op zowel de films als de camera’s en andere producten met een klein verschil in concept (bijvoorbeeld instantfilm-cassettes zonder ingebouwde batterij, die dus alleen kunnen functioneren in de nieuw ontwikkelde camera die zelf een accu of batterij aan boord hebben) tot producten met ingrijpende verschillen en integratie met digitale fotografie. Het concept van de instant-foto blijft de voornaamste basis van het assortiment van de film-/fotoproducten en de camerasystemen die het bedrijf voert.

We hebben nog diverse andere camera’s in onze verzameling: https://marleysworld.nl/marleyscameracollectie/