De Polaroid miniportrait camera 402. Heeft 4 lenzen.

Pasfoto camera verzameling

De pasfoto camera is een zeer ongebruikelijke instant camera. Het eerste wat opvalt aan de camera zijn de vier lenzen. Meerdere lenzen op een camera zijn tegenwoordig vrij ongebruikelijk, vooral vier keer dezelfde brandpuntsafstand, behalve op smartphones.

De reden voor de vier lenzen was het toepassingsgebied van de pasfotocamera. De naam geeft het al aan, de camera is ontwikkeld voor pasfoto’s. In de jaren 70, toen de camera werd geïntroduceerd, was het maken van pasfoto’s vrij complex, in tijden van digitale fotografie vrij moeilijk voor te stellen. In één opname kunnen 2 identieke foto’s gemaakt worden. Eén is bestemd voor de desbetreffende persoon en andere kan bewaard worden of gedeeld met familie of vrienden. Als de pasfoto’s gereed waren, kreeg je in een speciaal pasfoto hoesje mee naar huis.

Hoewel de pasfoto camera is ontworpen voor professionele fotografen, zijn de functies erg duidelijk en is de camera eenvoudig te gebruiken.

Er bestaan ook pasfoto hokjes waar je pasfoto’s kunt maken. Je bedient de automaat zelf dus de foto’s zijn niet altijd geschikt voor identiteitsbewijzen om dat deze aan bepaalde voorwaarden moeten doen.

De richtlijnen voor een pasfoto zijn te vinden op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart/eisen-pasfoto-paspoort-id-kaart

We hebben nog diverse andere fotografica onderdelen in onze verzameling: https://marleysworld.nl/marleyscameracollectie/