zicht op Verbiezen, richting Oude Baan, Rosmalen

Ons erfgoed behouden

Vandaag nemen we een inkijkje achter de schermen, het beeldmateriaal van ons durpke is niet altijd in goede kwaliteit bewaard gebleven. Dit beeldmateriaal is vaak het erfgoed van ons durpke, het restaureren van het beeld en het mede in hoge resolutie digitaal maken is voor onderzoek en zeer zeker voor het nageslacht heel belangrijk, zodat het voor jaren en jaren weer mooi toonbaar is. Helaas is veel beeldmateriaal al verloren gegaan door de jaren heen. De heemkunde beseft maar al te goed dat dit erfgoed over Rosmalen zoveel mogelijk behouden moet blijven, immers ligt er voor vele hier al een grote historische achtergrond, en voor de volgende generaties gaat deze nog komen.

Heeft u op zolder nog oud beeldmateriaal, films, dia’s, foto’s, negatieven, documenten, Wij willen ze graag digitaliseren zodat het voor de toekomst behouden blijft. Heeft u wat liggen de Heemkunde is er blij mee, immers zijn we voor een groot deel afhankelijk van de Rosmalenaren in deze.

Hier kijken we naar een foto die ik heb gerestaureerd, we zien op de voorgrond D’n Bies, weer een mooie foto ergens genomen in de jaren zestig. De Laurentius kerk is nog een grasveld, zodat je diep de oude baan inkijkt vanuit dit standpunt, de Molenhoek was in de beginfase van zijn verdere ontwikkeling. Net over het groen heen zie je nog de typische grote witte plantenbakken van steen, de bakken zag je op vele plaatsen destijds. Zover ik kan zien was de ontsluiting met de burgermeester Maizaraclaan er nog niet. Dat betekent dat waarschijnlijk deze foto genomen is voor bouw en ontsluitingen van het gebied bij de molen, en de verdere ontwikkeling van het gebied achter de “judozaal”

Wil je meer weten over de schrijver van de verhalen ga dan naar: https://www.facebook.com/rvangrinsven1

Meer verhalen zijn te vinden op https://marleysworld.nl/rusmollese-klets/