Kind op voorgrond van rijtjeswoningen

Beelden uit mijn jeugd

Beelden uit mijn jeugd, iedereen kent het wel de herinneringen van vroeger, voor ieder verschillend en zeker tijdloos. Ons oma zong er altijd een liedje over. In 1988 toen ze al dement was kon ze dit liedje nog bijna foutloos op papier zetten. Gelukkig is het papier bewaard gebleven. Blij dat mijn tante en nichtje dat gedaan hadden. Het ontroerde me enigszins om na al die jaren, als een van de jongste telgen uit de familie, dit van je oma te zien.

In 1988 was er voor mij geen gesprek meer mogelijk met haar. De dementie was al ver toegeslagen. Je was jong de wereld lag voor je open, je begreep het niet. Jaren later krijg je het besef dat je als de wat jongere toch ook veel gemist hebt. Gelukkig vertelde mijn oudere familie leden wel verhalen, hoe mijn opa en oma waren. Dit is natuurlijk een persoonlijk stukje, maar ik vermoed voor vele in diverse op zichten toch weer herkenbaar… Het voelt soms als schatgraven in het verleden…. een fragment die ik heb gescand, beelden uit mijn kinderjaren (ook bekend onder de titel hutje op de hei) een liedje uit Ca. 1880. Het tekstfragment hebben we gecombineerd met een even mooie foto genomen op De Bergen waar de noodwoningen nog staan, en heel toepasselijk het kind op de voorgrond (Ben Geerts). “Beelden uit mijn kinderjaren, uit mijn jeugd zo vrij en blij. Trekken dikwijls als een schaduw, aan mijn peinzend oog voorbij.”

Wil je meer weten over de schrijver van de verhalen ga dan naar: https://www.facebook.com/rvangrinsven1

Meer verhalen zijn te vinden op https://marleysworld.nl/rusmollese-klets/