De Exakta (soms Exacta ) was een camera geproduceerd door het Ihagee Kamerawerk in Dresden , Duitsland. Opgericht als de Industrie und Handels-Gesellschaft mbH, in 1912. De inspiratie en het ontwerp van zowel de VP Exakta als de Kine Exakta zijn het werk van de Ihagee-ingenieur Karl Nüchterlein. Hij overleefde de Tweede Wereldoorlog niet.
Een Exakta VX werd gebruikt door het personage van James Stewart. Om zijn mogelijk moorddadige buurman in Alfred Hitchcock ‘s Rear Window te bespioneren .
Kenmerken
Hoogtepunten van Exakta-camera’s zijn onder meer:
Spiegelreflexcamera (SLR) voor 127 rolfilm (VP Exakta) kwam in 1933
Opwindhendel in 1934
Ingebouwde flitsfitting , geactiveerd door de sluiter , in 1935
De eerste spiegelreflexcamera voor 35 mm-film kwam in 1936, de Kine Exakta
De vroege Kine Exaktas hadden een vaste zoeker op heuphoogte. Latere modellen, te beginnen met de Exakta Varex, hadden een verwisselbare zoeker op heup- of ooghoogte. Examat- en Travemat -meetprisma’s door de lens werden halverwege de jaren zestig geïntroduceerd. De meeste bedieningselementen, waaronder de ontspanknop en de filmopwindhendel, bevinden zich aan de linkerkant, in tegenstelling tot de meeste andere camera’s. De film wordt in de tegenovergestelde richting getransporteerd als andere 35 mm spiegelreflexcamera’s. In klassieke Exakta’s – gemaakt tussen 1936 en 1969 – kunnen twee filmbussen worden gebruikt: één met onbelichte film en een tweede waarin de belichte film wordt gewikkeld. Een in de onderkant van de camera ingebouwd schuifmes kan worden gebruikt om de film in plakjes te snijden. De bus met de belichte film kan worden verwijderd terwijl de onbelichte film in de hoofdbus bewaard blijft. Het mes werd weggelaten in de Exakta VX500, een van de laatste “officiële” Exakta-camera’s.
Ontspanknop
De ontspanknop van klassieke Exaktas bevindt zich aan de voorkant van de camera, in plaats van aan de bovenkant. Het wordt ingedrukt met de linker wijsvinger. Onder andere Topcon zou deze bajonethouder een tijdlang gebruiken. Dit lijkt veel op het Praktica-ontwerp (dat is overgenomen van het product van Ihagee), waarvan de ontspanknop zich aan de rechterkant van de voorkant van de camerabehuizing bevond. De meeste latere lenzen geproduceerd voor Exaktas (Ihagee produceerde niet hun eigen lenzen), ook wel bekend als “automatische” of “semi-automatische” lenzen, bevatten een knop in een verlengstuk die over de ontspanknop van de camerabody zou worden uitgelijnd wanneer de lens was gemonteerd . Het diafragma van deze lenzen bleef volledig open. Dit leverde een helder zoekerbeeld op, totdat de knop half werd ingedrukt, waarna de iris werd gestopt tot aan het opnamediafragma; verder ingedrukt, schakelde de lensknop de ontspanknop van de camera in, waardoor de sluiter werd geactiveerd.
Gespecialiseerde apparatuur
Er was een volledige lijn gespecialiseerde apparatuur beschikbaar voor deze systeemcamera’s. Een microscoopadapter , verlengbalgen , stereo – opzetstukken, medische hulpstukken en diverse gespecialiseerde zoekschermen. De uitrusting is volledig compatibel tussen alle modellen die tussen 1936 en 1969 zijn geproduceerd. De spelling op camera’s is traditioneel Exakta, maar sommige vroege Kine-Exaktas waren gemarkeerd met Exacta specifiek voor marketing in Frankrijk, Portugal en de VS. Om auteursrechtelijke redenen; en zeker een groot aantal Amerikaanse verzamelaars noemen het hele assortiment de ‘Exacta’. Een verwante lijn van kleinere, eenvoudigere camera’s was de “Exa” -lijn; ook deze bestonden in verschillende varianten. De Beseler Topcon- lijn van 35 mm-camera’s gebruikte dezelfde lensvatting als de Exakta. Begin jaren zeventig werd de Exakta “RTL 1000” geïntroduceerd. Het accepteerde de lenzen van de oudere modellen, maar had zijn eigen reeks zoekers, waaronder een model met lichtmeting door de lens. M42-lensvattingvarianten van de RTL-cameralijn verschenen ook onder de naam Praktica.
Na een economische ineenstorting na de hereniging van Duitsland is de opvolger van het bedrijf ( Pentacon , waar Ihagee onder viel) nu weer actief. Dit bedrijf is niet gerelateerd aan de Nederlander Johan Steenbergen, de oprichter van Ihagee, noch aan het in de jaren zeventig opgeheven Exakta.
We hebben nog diverse andere camera’s in onze verzameling: https://marleysworld.nl/marleyscameracollectie/