Foto: Rangefinder camera

Rangefinder verzameling

Een rangefinder camera / meetzoekercamera is een camera die is uitgerust met een afstandsmeter. Meestal een afstandsmeter met gesplitst beeld. Een afstandszoekend scherpstelmechanisme waarmee de fotograaf de afstand tot het onderwerp kan meten en foto’s kan maken die scherp in beeld zijn. De meeste soorten afstandsmeters tonen twee afbeeldingen van hetzelfde onderwerp, waarvan er één beweegt wanneer aan een gekalibreerd wiel wordt gedraaid. Wanneer de twee beelden samenvallen en samensmelten tot één, kan de afstand van het stuur worden afgelezen. Oudere, niet-gekoppelde meetzoekercamera’s geven de scherpstelafstand weer en vereisen dat de fotograaf de waarde overbrengt naar de scherpstelring van de lens. Bij camera’s zonder ingebouwde afstandsmeters kan een externe afstandsmeter in de accessoireschoen worden gemonteerd . 

Eerdere camera’s van dit type hadden afzonderlijke camera’s zoeker- en afstandsmetervensters; later werd de afstandsmeter in de zoeker verwerkt. Modernere ontwerpen hebben afstandsmeters die aan het scherpstelmechanisme zijn gekoppeld, zodat de lens correct wordt scherpgesteld wanneer de afstandsmeterbeelden samensmelten. Vergelijk met het matglas in spiegelreflexcamera’s zonder autofocus .

Bijna alle digitale camera’s , en de meeste latere filmcamera ‘s, meten de afstand met behulp van elektro-akoestische of elektronische middelen en stellen automatisch scherp ( autofocus ). Het is echter niet gebruikelijk om over deze functionaliteit te spreken als een afstandsmeter.

Geschiedenis

De eerste afstandsmeters, ook wel “telemeters” genoemd, verschenen in de twintigste eeuw. De eerste meetzoekercamera die op de markt werd gebracht was de 3A Kodak Autographic Special uit 1916. De afstandsmeter was gekoppeld. De Leica I uit 1925 was zelf geen meetzoekercamera en had het gebruik van optionele afstandsmeters gepopulariseerd. De Leica II en Zeiss Contax I, beide uit 1932, waren grote successen als 35 mm meetzoekercamera’s, terwijl op de Leica Standard , eveneens geïntroduceerd in 1932, de afstandsmeter werd weggelaten. De Contax II (1) integreerde de afstandsmeter in het midden van de zoeker.

Meetzoekercamera’s waren gebruikelijk van de jaren dertig tot de jaren zeventig. De meer geavanceerde modellen verloren terrein aan spiegelreflexcamera ’s (SLR-camera’s).

We hebben nog diverse andere camera’s in onze verzameling: https://marleysworld.nl/marleyscameracollectie/