Ingekleurde foto uit jaren 40 met groep mensen.

Rosmalen-Wood

“Rosmalens-Hollywood”

Tijdens het scannen kwam ik deze foto tegen, hij was zwart wit maar trok wel gelijk mijn aandacht. Deze moet in kleur dacht ik bij mijn eigen, het lijkt wel een prentje uit het oude Hollywood. Wie er op de foto staan weet ik niet. Wat de foto wel verteld is dat hij ergen laat jaren 40 of 50 is gemaakt.

Mijn fantasie sleept me mee waar zou het verhaal vertellen? De details in de foto geven me een indruk dat het verhaal ergens afspeelt in het voormalig Ned Indie. Het statig portret van “wilhelmientje” boven het bord, in een soort van klaslokaal geven aan dat het in ergens voor 1949 moet zijn. De twee Amerikaanse soldaten die haal je er zo uit, terwijl degene in de tropen uniformen vermoedelijk Nederlanders moeten voorstellen, terwijl de twee blauwen uniformen iets van de luchtmacht lijken te zijn.

Zou het een klucht zijn geweest of misschien wel een romance dat zich afspeelde in de zwoele tropen. Het vermaak van destijds roept nog veel op door een foto. Toneelspelen een bijna uitstervend iets op lokaal niveau, er was immers niet veel anders destijds. Vermaak door het volk en voor het volk. Ons durpke was er goed in ons eigen “Hollywood van het platteland.

Geen duur betaalde sterren maar mensen die na het harde werk hun vertier zochten op een podium, misschien nog kleiner dan de kleedkamer van Fred Astaire. Doch vol overgaven en passie met de middelen die ze hadden, het optreden de lol samen. Niet zittend met een afstandsbediening zappend over het net, nee hun eigen “film” makend misschien dromend om ontdekt te worden, wie zal het zeggen.

Een ding staat buiten kijf ons Rosmalens Hollywood heeft een hele lange tijd voor veel verbinding gezorgd en vermaak. Niet door een dun kabeltje, Maar live op een podium in een “dampige” ruimte vol met mensen trekkend aan een sigaret en een pilske. Samen kijken, samen spelen .. Zou nu ook meer moeten gebeuren en dan zal de wereld er toch weer een stukje anders uit zien.

Wil je meer weten over de schrijver van de verhalen ga dan naar: https://www.facebook.com/rvangrinsven1

Meer verhalen zijn te vinden op https://marleysworld.nl/rusmollese-klets/