Voigtländer was een belangrijk, al lang bestaand bedrijf binnen de optica- en fotografische industrie. Het hoofdkantoor was gevestigd in Braunschweig , Duitsland . Vandaag de dag is het nog steeds een handelsmerk voor een reeks fotografische producten.
Geschiedenis
Het bedrijf werd in 1756 opgericht in Wenen , aartshertogdom Oostenrijk , door Johann Christoph Voigtländer . Hij produceerde wiskundige instrumenten , fijnmechanische producten, optische instrumenten , waaronder optische meetinstrumenten en toneelkijkers , en is de oudste naam op het gebied van camera’s .
Voigtländer lenzen
Originele lensontwerpen kunnen grofweg worden verdeeld tussen vooroorlogse ontwerpen, Ze dateren uit een serie lenzen die rond het begin van de 20e eeuw door Dr. Hans Harting als Cooke-triplet en Tessar- derivaten zijn ontwikkeld, en naoorlogse ontwerpen, die grotendeels worden toegeschreven aan Dr. Albrecht Tronnier.
Sinds 1999 worden producten van het merk Voigtländer vervaardigd en op de markt gebracht door het Japanse optiek- en camerabedrijf Cosina.
De vooroorlogse ontwerpen omvatten:
Heliar
Oorspronkelijk in 1902 ontworpen door Dr. Hans Harting als een symmetrisch ontwerp afgeleid van het Cooke-triplet met vijf elementen in drie groepen, bestaande uit twee gecementeerde doubletten die een centraal bi-concave element flankeren, snel gevolgd door een verbeterd asymmetrisch ontwerp. De Heliar werd gedurende vele jaren gemaakt en was meestal een lens met 5 elementen, de 75 mm-versies hadden een ontwerp met 6 elementen. De 125 mm-versie had eigenlijk 11 elementen.
Dynar
Een soortgelijke lens met vijf elementen en drie groepen, ontworpen door Harting in 1904, maar de gecementeerde doubletten waren omgekeerd vergeleken met de originele Heliar. Dit ontwerp is later omgedoopt tot Heliar . Robert Richter ontwierp in de jaren twintig verschillende verbeterde versies van de Heliar .
Tele-Dynar
Een ontwerp met vijf elementen en drie groepen vergelijkbaar met de Heliar
Apo Lanthar
Ontworpen door Tronnier in 1949 die de lensgeometrieën deelde met de verbeterde Heliar die Tronnier tegelijkertijd ontwikkelde. De meeste zijn licht radioactief. De naam Lanthar verwijst naar het met lanthaanoxide gedoteerde glas. Dat werd bij de constructie gebruikt en bevatte vaak thoriumdioxide .
Voigtar
Een Cooke Triplet- derivaat met drie elementen
Soortgelijke naoorlogse tripletontwerpen omvatten de Vaskar en Color-Lanthar
Skopar
Een lens van het Tessar- type met 4 elementen en 3 groepen .
Verbeterde Skopar- ontwerpen zijn verkocht als Skoparex , Skoparet , Skopagon , Color-Skopar en Color -Skopar X.
Heliostigmat
een omgekeerde Tessar
Radiar
een dialiet
Tronnier, die eerder verschillende lenzen voor Schneider Kreuznach had ontworpen , kwam in 1944 bij Voigtländer als adviseur. Hij wordt gecrediteerd met verschillende belangrijke naoorlogse verbeteringen en originele ontwerpen, waaronder:
Ultron
een snelle asymmetrische dubbele Gauss- normale lens vergelijkbaar met de Leitz Summicron- en Zeiss Planar- ontwerpen. Dit is in 1968 opnieuw geformuleerd met een concaaf frontelement voor de Icarex- camera’s, gecrediteerd als een Carl Zeiss-lens nadat dat bedrijf Voigtländer in 1956 had overgenomen .
Nokton
de snelste asymmetrische dubbele Gauss-lens aangeboden door Voigtländer, vergelijkbaar met Ernostar van Ludwig Bertele , de Leitz Summilux en Zeiss Sonnar .
Ultragon
een asymmetrisch ontwerp dat de voorste helft van een Topogon koppelt met de achterste helft van een dubbel Gauss-ontwerp.
Telomar
een telefoto afgeleid van de Heliar .
Skoparon
een omgekeerd telegroothoeklensontwerp voor spiegelreflexcamera’s met de Skopar .
Extra naoorlogse lenzen zijn onder meer:
Helomar
Dynarex
Dynaret, Color-Dynarex, Super-Dynarex, Super-Dynaret, telelenzen
Septon
vergelijkbaar met de Ultron
Bovendien bood Voigtländer vanaf 1959 de Zoomar aan met zijn Bessamatic. De Zoomar is ontworpen door Frank G. Back van Zoomar USA en vervaardigd door Kilfitt in München. Het wordt aangenomen dat de eerste zoomlens is die speciaal is ontworpen voor een 35 mm “fotocamera”.
We hebben nog diverse andere camera’s in onze verzameling: https://marleysworld.nl/marleyscameracollectie/