In de promotiefilm over Noord-Holland zien we o.a. Amsterdam, bloemenveiling, visserij, autorace, speedbootrace, de Rai etc.

4 maart 2020

Promotiefilm over Noord-Holland

Promotiefilm over Noord-Holland uitgegeven door Esso.Noord-Holland is een provincie in het noordwesten van Nederland. De provincie telde op 1 november 2019; 2.877.909 inwoners. Noord-Holland heeft een oppervlakte van 4.092 km², waarvan 2.662 km² aan land, daarmee heeft de provincie een bevolkingsdichtheid van 1.082 inwoners per km². De provinciehoofdstad is Haarlem, de grootste stad is Amsterdam. De grootste luchthaven van Nederland en de op twee na grootste luchthaven van Europa, Amsterdam Airport Schiphol, bevindt zich in Noord-Holland.

Noord-Holland bestaat grotendeels uit een kopvormig schiereiland tussen de Noordzee, de Waddenzee, het IJsselmeer, het Markermeer en het IJmeer. In het zuiden grenst de provincie aan Zuid-Holland en Utrecht, in het oosten door middel van de Houtribdijk, de Hollandse Brug en Stichtse Brug aan de provincie Flevoland en in het noorden door middel van de Afsluitdijk aan de provincie Friesland.

In Noord-Holland worden verschillende dialecten gesproken. Landelijk geniet het Amsterdams de meeste bekendheid, dat behalve in Amsterdam ook in steden als Alkmaar, Purmerend en Hoorn veel is te horen, omdat hier veel Amsterdammers wonen. De meest typische dialecten vindt men op het platteland. Hoe noordelijker men komt, hoe meer het lokale dialect van de standaardtaal afwijkt; vooral het Tessels en het Wierings hebben een heel eigen karakter.

In de film zien we o.a. Amsterdam, bloemenveiling, visserij, autorace, speedbootrace, de Rai en nog veel meer… veel kijk plezier!!
Bron: 16mm
Telecine: R & A van Grinsven www.marleysworld.nl

Meer films zijn te bekijken op: https://www.youtube.com/@marleys-world

Andere video’s van Marleysworld zijn ook te bekijken op: https://marleysworld.nl/marleysfilms/