op vakantie Westfalen in het jaar 1955.

Op vakantie

“Op vakantie”

Op Vakantie vroeger voor de notabelen, maar nu voor vele….

De oorsprong van de “grote” vakantie ligt ergens rond 1830.  De vakantie in de zomermaanden heeft feitelijk niks met het helpen op het land te maken, zoals men vaak denkt. Maar is meer van sociaal karakter voor kind en werknemers. Na de oorlog nam ook voor de gewone “man” de vakantie andere vormen aan. Men kreeg meer loon, en vrije tijd. Het is ook van die periode dat men vaak de zon ging opzoeken…..

Zelf heb ik nooit Parijs of Rome gezien. Op vakantie naar verre oorden was niet aan mijn besteed. Het “verre” buitenland heb ik gezien tot een dag Antwerpen. Wij brachten de vakanties vaak door op het platteland in het mooie Bokhoven op de boerderij van mijn oom en tante. Dit waren toch wel de heerlijkste vakanties. Ravotten tot in de avonduren, afkoelen in de Maas. Geen zorgen en vakantiestress….

Mijn vakantie carrière strekt niet verder dan 2 keer naar Cadzand, vlakbij de zee. De duinen over en je was bij de grote plas, daar was onze Empels plas niks bij. Op het strand naast ons was het een “bollenveld” riep ons pa altijd. Achteraf bleek dat een naaktstrand te zijn. De tweede keer dat wij daar waren, stonden er zelfs Rosmalenaren vlak bij ons op de camping.  Ondanks dat het daar wel leuk was, niks kon tippen aan ons durpke….

Vakantie in ons durpke, voor de jeugd destijds hadden we de SJV. Toen alleen nog voor mensen voor de goede kant van het spoor. Ondanks dat wij in de Molenhoek woonde, mocht ik toch mee doen. Onze tante Toos waar ik de grote vakantie weleens logeerde was daar vrijwilliger, zodoende heb ik een keer de SJV-week meegemaakt in je korte broek een hut timmeren met je groepje, totdat je een ware villa had. Sporten, spelen en tripjes stonden op het programma. En dit alles in de laatste week van de vakantie, een waar speelparadijs waar “Spanje” niet tegenop kon.

Als afsluiter kreeg men dan ook nog de laatste week van de Bouwvak, de Rosmalens kermis. De ouders moesten weer gaan werken, maar niet voor dat je gehotse botse knots had in de botswagens, een horloge had gegrepen in die grijpdingen. Een foto had geschoten waar je dan stoer op stond meet een buks. Om vervolgens na de kermis te gaan kijken bij “Annie” of je niet tussen de foto’s hing die een fotograaf op de kermis had geschoten, en deze prijkte aan het raam bij “Annie” voor de verkoop.

Tja vakantie voor de een ver weg, voor de andere in zijn eigen omgeving. Nee ik ben niet ver weg geweest. Heb ik het gemist? Nee, iets wat ik nooit gezien heb kan ik niet missen… Ik miste gauw de trouwe toren van de Lambertus, de zilveren stranden van de Maas. De toeristische lucht van het boerenleven. Men schijnt dat heimwee te noemen, allemaal prima ze doen maar. Ik neem nog een “pilske” en proost voor ieder op een fijne vakantie…. Een vriendelijke groet uit de “Rosmalense Riviera” waar het nu heerlijk toeven is…..

Wil je meer weten over de schrijver van de verhalen ga dan naar: https://www.facebook.com/rvangrinsven1

Meer verhalen zijn te vinden op https://marleysworld.nl/rusmollese-klets/