Op de misse

Op de misse

“Op de misse”

Bij ons oma op de misse… Hoe een foto wederom heel veel kan vertellen. Tante Dineke maakte deze foto ergens begin jaren 80, ze kiekte haar broer op de foto met een koe en een kalf. Op zich niks bijzonders. Een familie kiekje, zou je zeggen. Destijds gewoon een foto voor het familie album. Ik had de foto nog nooit gezien. Vond ze tussen de negatieven die ik kreeg.

De foto trok gelijk mijn aandacht. Het vertelde me meteen een verhaal. Het verhaal van veranderingen de huizen die als een zwerm aankomen en al bijna de Annenborch boom proberen te omringen in hun tentakels van harde steen. Hoe de boom ook vecht, het laatste stukje groen voor de koe en haar kalf te behouden, is haar lot al bezegeld door de mens. Weldra is ze omsingeld en is haar kijk kwijt. Ach ja, misschien schrijf ik dit wel met een beetje heimwee naar vroeger. Maar toch het beeld illustreert wel, dat het van oudsher boerdorp steeds meer ingesloten wordt.

De invasie is niet meer te stoppen, vluchten kan niet meer… Ik zal nooit meer bij ons oma op de misse de boom zien staan, die toch vaak tekent op je netvlies stond, als we de polder inkeken. Ze hoorde erbij. Vrij op haar terp, omringt door vee en weiland. De huizen zijn opgerukt en voor vele een “normaal” beeld geworden. Tussen de stenen en in de grond ligt nog veel verborgen, de historie, verhalen maar zeer zeker de voetstappen en de werkende handen, die aan het werken waren in het “ellendige land”.

Wil je meer weten over de schrijver van de verhalen ga dan naar: https://www.facebook.com/rvangrinsven1

Meer verhalen zijn te vinden op https://marleysworld.nl/rusmollese-klets/