Foto van familie in amerika

Ik heb familie in Amerika

“Ik heb familie in Amerika”

“Ik heb familie in Amerika.” Als kind vond ik het altijd heel spannend dat ik familie in het grote Amerika had. Ik had ze nog nooit gezien of gesproken. Onze ome Leo, hier op de foto, in een bijna onherkenbare Striensesstraat voor nu. Hij was ook in Amerika geweest, maar was net voordat ik geboren werd al terug gekomen. Onze ome Jan is daar altijd gebleven en ligt er ook begraven. Getrouwd met Amerikaanse, samen een zoon gekregen.

Ik was een jaar of 8-9 toen ik ze voor het eerst zag. Toen ik ze voor het eerst sprak, nou ja sprak … Mijn neef een tante spraken een rare taal wat in verste verte niet op Nederlands leek of Rosmolles leek. Moest ik het maar met handen en voeten uitleggen. Ik vond het allemaal zo bijzonder, familie hebben zover weg. Later pas beseffend dat vele naar verre oorden waren vertrokken. Je zal nu raar staan te kijken maar we waren vol. De boeren hadden geen kans meer. Ga naar Amerika, Canada, Australië riep onze koningin op. Daar hebben ze je nodig. Vele gaven daar gehoor aan, ook uit Rosmalen, Het geluk beproeven vaak toch in barre omstandigheden.

Een nieuw bestaan opbouwen in een onbekend groot land, vanuit een klein “durpke”. Waar mijn neef nog woont is een hele Nederlandse gemeenschap. Ze hebben er een hele Nederlandse molen nagebouwd die dienst doet al een soort museum. Waar ook spullen uit ons durpke liggen. Ja ik lieg het niet. We zijn als dorp in verre oorden bekend. Ik vermoed dat er in Rosmalen nog veel brieven, foto’s zweven die toegestuurd zijn door familie leden die hun geluk hebben beproefd in deze oorden. Vaak lang onder weg met de post, soms bellend maar dat was heel duur.

Mijn oom die daar gebleven is, is helaas al weer een lange tijd overleden, mijn tante ook. Maar mijn neef woont er nog, en gelukkig heeft hij ook sociale media, nog niet zolang, maar het contact is door de deze media wel makkelijk geworden…….. En lijkt Amerika toch een stukje dichterbij, en o, ja ik kan nu ook een beetje boeren Engels dat maakt het toch nog wat makkelijker……

Wil je meer weten over de schrijver van de verhalen ga dan naar: https://www.facebook.com/rvangrinsven1

Meer verhalen zijn te vinden op https://marleysworld.nl/rusmollese-klets/