macro foto bijen vliegend tussen aardbeien

Macro

We spreken van macro fotografie wanneer de vergroting groter of gelijk is aan één. Wanneer de vergroting kleiner is dan één, spreken we over een close-up. Of anders gezegd: wanneer het beeld op film/sensor groter of gelijk is aan het gefotografeerde voorwerp, spreken we van macrofotografie.

Voorzetlens

De eenvoudigste en wellicht ook de goedkoopste methode is een positieve voorzetlens op het objectief te schroeven, vergelijkbaar met een filter. De werking is te vergelijken met die van een leesbril of van een vergrootglas dat je op enige afstand voor het objectief houdt.

Voordelen zijn dat voorzetlenzen goedkoop en snel zijn in hetgebruik. Nadelen zijn dat de kwaliteit van het beeld nadelig wordt beïnvloed, doordat er onscherpte aan de randen kan ontstaan, en dat de voorzetlens enkel op één objectiefdiameter past of met schroefdraad (gewoonlijk) of met bajonetsluiting.

Tussenringen en balg

De tussenringen of balg worden tussen het objectief en camerabody geplaatst en zorgen op die manier dat de beeldafstand wordt vergroot. Tussenring en balg bevatten geen lenzen. Tussenringen worden vaak in setjes van drie geleverd 12, 20 en 36 mm dik.

Voordeel is dat de kwaliteit niet nadelig wordt beïnvloed, zoals bij een voorzetlens, en dat men manueel de vergrotingsfactor kan instellen. Nadeel is dat het alleen te gebruiken is op een camera met verwisselbare objectieven.

Omkeerring

Een objectief wordt door middel van een omkeerring achterstevoren op een camerabody of tussenring/balg gezet.

Voordeel is de goede kwaliteit. Nadeel is dat alleen een camera met verwisselbare objectieven kan worden gebruikt en dat automatische functies zoals scherpstellen en lichtmeting niet meer werken. Voor de EOS van Canon wordt er door Novoflex een adapter gemaakt die de lichtmeting wel in stand houdt.

Macro-objectief

Een macro-objectief is een speciaal voor macrofotografie ontwikkeld objectief. De gebruiker kan zonder hulpmiddelen, gemakkelijk macrofoto’s maken. Het is mogelijk bij langere brandpuntsafstanden, meer afstand te nemen tot het te fotograferen voorwerp.

Het voordeel is gemakkelijk werken, dat lichtmeting en het scherpstellen van de camera gewoon blijven werken. Ook tussenringen zijn te gebruiken. Daarbij is de kwaliteit erg goed te noemen (verschilt per merk en type). Nadeel de (vaak) hoge prijs.

Gebruik zoomlenzen

Een Zoomobjectief is goed te gebruiken bij macrofotografie. Bij gebruik van zoomlenzen (of objectieven) zal vaak de zoomring gebruikt worden in plaats van de scherpstelring. Het aanpassen van de brandpuntsafstand heeft dan een groter effect op de scherpstelling.

Macro Rail

Bij Macrofotografie is het vaak eenvoudiger om de camera en lens te verschuiven dan de scherpstelling aan te passen. Hierbij verschuift de camera en lens naar voor of naar achter om de scherpstelling op het juiste punt te krijgen. Dit hulpmiddel wordt vaak gebruikt in combinatie met focus stacking.

Op deze website zijn meerdere foto’s te vinden: https://marleysworld.nl/marleysfotos/natuur/

Meer foto’s van deze fotograaf zijn te zien op: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10201309299323299&type=3