Mus in de sneeuw op een tak.
Mus

Mus

House Sparrow, Passer domesticus – Mussen (Passeridae)

De mus behoort tot de superfamilie Passeroidea. Dit is een grote groep onderling zeer verschillende families, waartoe veel andere zaadetende vogelsoorten behoren, zoals de vinken en gorzen, maar ook insecteneters zoals de heggenmus en de piepers en kwikstaarten.

Anders dan hun naam doet vermoeden zijn mussen geen nauwe verwanten van de heggenmus. Ook zijn ze niet verwant aan de grasmus, die tot de superfamilie Sylvioidea hoort. Tot de familie behoren wel een aantal soorten die wevervogels worden genoemd. De familie wevervogels is ook nauw verwant aan de Passeridae.

De huismus. Algemene en zeer bekende broedvogel in dorpen en steden. Deze mus is stevig gebouwd, met grote snavel en verhoudingsgewijs grote kop. Mannetjes en vrouwtjes verschillen sterk, waarbij de mannetjes veel donkerder gekleurd zijn.

Het mannetje heeft een grijs petje met roodbruine zijden, grijze wangen, grijs onderlichaam en brede witte vleugelstrepen. Dominante mannetjes hebben meer zwart op de borst dan mussen lager in de rangorde. Het vrouwtje kenmerkt zich door tamelijk eenvormig lichtbruin kleed, heeft een opvallende wenkbrauwstreep achter het oog. Het mannetje heeft een donkergrijze kegelvormige snavel, bij het vrouwtje is de snavel lichter en geliger van kleur. Korte leverkleurige poten.

GELUID VAN MUS

Kenmerkend geluid van de mus is getsjilp, in veel variaties. Diverse minder bekende, maar toch kenmerkende roepen.

Je hebt diverse soorten mussen, zoals de Huismus, Grasmus, Ringmus, Roodmus, Sperwergrasmus, Muskuseend etc.

Kijk verder op: https://marleysworld.nl/marleys-fotos/

Meer informatie over vogels is te vinden op: https://www.vogelbescherming.nl/