De titel vertaald uit het Engels, is de titel van een grote hit van de popgroep Aha.
Hoewel de “zon” feitelijk niet altijd schijnt op TV, trad voor de Nederlandse bevolking nu 70 jaar geleden toch een tijdperk aan van visuele bewegende beelden. Die kwamen uit een of houten kast met een stuk “glas” ervoor. Ja we gaan terug naar 1951 om precies te zijn 2 oktober de eerste uitzending. Beperkt want er waren immers nog maar 500 honderd toestellen in Nederland maar dat was voor de NTS geen reden om niet te gaan uitzenden. In de daaropvolgende jaren betraden vele TV toestellen menig drempel bij de bevolking.
Maar voor dat we het apparaat hier kregen lag er nog een lange weg voor. De basis lag al in 1884 Paul Nipkow vond de Nipkowschijf uit. Deze was in staat door middel van neonlamp te projecteren op een scherm. Pas in 1924 werd de eerste werkende televisie getoond de Schot John Logie kreeg dit voor elkaar. Het duurde nog tot 1927 toen de mechanische delen door Philo Farnsworth werden verwijderd. Dit zal de basis zijn van TV zoals wij het nu nog kennen.
De eerste verbinding tussen Londen en New York werd gemaakt in 1928. Daarna volgde de verbetering vrij snel. Het derde rijk was met de TV als eerste operationeel. Natuurlijk zat daar een propaganda doeleinde achter, verpakt in programma’s zoals wij ze ook nog kennen, bv kookprogramma’s. Echter tv was ook in het Duitsland in de jaren 30 nog van ondergeschikt belang, immers de meeste mensen hadden toen nog de radio. Dat wij hier nog achter liepen met dit nieuwe medium blijkt wel uit het feit dat de firma RCA in Amerika al de kleuren tv uitvond in de jaren 50, en deze op de markt kwamen in 1954. De eerste kleurenuitzendingen aldaar waren er al in 1953. Time magazine melde ergens in de jaren 50 dat de kleuren tv een grote flop was, oh wat hebben ze ongelijk gehad.
Philips had een groot aandeel in de TV markt en is van de gloeilamp ook de TV in grote getalen gaan maken. In 1964 bracht het merk de kleuren tv uit alleen voor de werknemers om ze testen. Dit duurde nog 3 jaar voordat ze ook op de markt kwamen voor de consument. De TV voor vele van ons niks bijzonders nu vele kanalen, in alle vormen maten zo plat en groot als het maar kan. Destijds een “wonder” ook hier in ons dorp. De mensen die tv hadden kregen veel bezoek want het apparaat was voor vele nog niet betaalbaar. Mijn ouders konden omdat ons pa bij de brandweer was een tv goedkoper kopen bij het rijks inkoop bureau.
Zo’n ding met een paar toetsen en een draaischijf aan de zijkant. Op kerstavond kwam de Jonge Ad Hermens de tv aansluiten. Ons pa had zelf een antenne op het dak gezet. Ook hier in Rosmalen tooide de antennes steeds meer boven op de daken soms sierlijk meedeinend in de wind, aantrekkelijk voor de bliksem. Het weer was een storend element in vorm van ruis op je beeld. Maar de mensen waren trots op “hun” tv en stond vaak als geëerd stand beeld, opzichtig in de huiskamers. Nee de jeugd heeft niet echt een herinnering hoe het geweest moet zijn in de “primitieve” tijden van de tv.
Mijn moeder zag haar eerste tv in Oss, en vertelde van de week in “geuren” en “kleuren” wat een belevenis. ze zag een film of serie over mensen die vast zaten in een duikboot. Ze zagen later de landing om de maan, vele andere gebeurtenissen lagen nu onder oogbereik. Tja en dat te bedenken dat onze pa voor de oorlog helemaal naar de Maliskamp liep om een auto te zien. De zon schijnt altijd op TV, bijna utopische titel. Met alle “goede” wat de tv heeft gebracht, zit er toch ook wel een donker randje aan.
Wil je meer weten over de schrijver van de verhalen ga dan naar: https://www.facebook.com/rvangrinsven1
Meer verhalen zijn te vinden op https://marleysworld.nl/rusmollese-klets/