Technische camera verzameling

De technische camera of platencamera is een type fotocamera waarbij de gebruiker volledige controle heeft over de opbouw van de camera.

De camera

Er zijn meerdere soorten camera’s, die onder de noemer technische camera vallen. Onder meer de loopbodem-camera, waarbij de loopbodem in opgeklapte toestand de camera tot een kleiner en makkelijker transporteerbaar pakket maakt.

Met de camerabody is De tilt- en shiftlens ook een technische camera.

De meest voorkomende vorm is de optische-bank-technische-camera, waarbij de afzonderlijke cameradelen op een balk of bankstuk worden geplaatst. Deze losse onderdelen zijn:

– een beeldvlak-staander (met een matglas en (vlak)filmhouder of digitale achterwand.)

– een objectief-staander.

– eventueel ėėn of meer hulpstaander(s).

Deze worden verbonden met een balg. Door de beeldvlak-staander te verplaatsen over de balk of bankstuk kan men scherpstellen.

De opbouw

In tegenstelling tot een gewone fotocamera met een vast huis (waarop men eventueel enkel het objectief kan vervangen) bestaat een technische camera (TC) uit een voor- en achterstaander, en een drager (bij een optische bank een balk, bij een loopbodem een plank) waarop de staanders kunnen bewegen. De staanders kunnen zowel verschuiven als verdraaien. Tussen deze twee staanders bevindt zich een flexibele balg. Bij een optische bank is de balg altijd, bij een loopbodem soms verwisselbaar. Deze balg laat de voor- en achterstaander ten opzichte van elkaar bewegen.

Aan de voorstaander dient men een objectief te monteren, op de achterstaander een registratiemedium. Dit kan een filmcassette zijn voor verschillende formaten film (6 x 6 tot 50 x 60 cm, vaak vlakfilm) of een digitale achterwand. Dit kan op zich al een reden zijn om voor dit soort toestel te kiezen : een grotere sensor of een groter negatief maken een grotere, mooi scherpe afdruk mogelijk. Bij loopbodemcamera’s kunnen bepaalde verstellingen van met name de achterstaander niet mogelijk of slechts beperkt zijn.

De zogenaamde tilt en shift lenzen, die onder meer bij kleinbeeld gebruikt worden, kunnen volledig parallel aan het beeldvlak verschuiven (shift), maar ook t.o.v. het beeld vlak kantelen (tilt). Wel zijn deze lenzen veel beperkter dan de speciaal daarvoor toegeruste technische camera’s.

We hebben nog diverse andere fotografica onderdelen in onze verzameling: https://marleysworld.nl/marleyscameracollectie/